Vabilica za Predatore

 

                                                                          

Vabilica sluzi za dozivanje predatora lisice,sakala ,divlje macke  I vuka.Vabilicom  se oponasa potencijalni plen za grabljivicu odnosno zvuk ranjenog zeca ili neke sitnije zivotinjice u nevolji.
          Po konstrukciji razlikujemo  dve osnovna modela sa zatvorenim jezikom (PZ) I otvorenim (PO).                                
          Lov predatora je je izuzetno uspesan narocito u zimskom perijodu kad nije izoblilje hrane ili u jesenjem kad mladi pocinju sami da love pa ih neiskustvo I velika radoznalost moze kostati glave.Pozeljno je imati prekriveno lice I ruke I nepraviti nagle pokrete.Dozivanje poceti  nakon 15-20 minuta nakon zauzimanja mesta , poceti tisim tonom (u slucaju da je predator u blizini ) a zatim pojacavati, trudite se da takodje u pocetku oponasate zvuk u agoniji a ztim iznemoglost da se stvori slika lakog plena t.j. Iznemogle  zivotinjice.Gledati da vetar imate u lice ili makar bocni.
Pozicija: licno praktikujem sedenje ispred zaklona zbulja,drveta, trska... bitno da se razbiju kunture tela a I preglednost je mnogo veca.
        Nije ratka situacija da lisica jednostavo dotrci  u punom trku ali isto tako desava se da cuje vab na 400-500 metara  pridje na 150-200 met. a onda tisim tonovima metar po metar na puskomet.Kao sto rekoh pre, vabilica nije carobna tako da se desava da predator cuje ton vabilice zastane malo oslusne I jednostavno ode nekim svojim putem
       Ovo su samo osnovne stvari kao informacija za pocetnike,stvari o kojima treba voditi racuna I raznih situacija je puno , u ostalom one I cine lov predatora zanimljivim

     PZ (predator zatvorena) je mala kompaktna vabilica kojom se ton kontrolise regulisanjem protoka vazduha rukom na izlazu i daj zvuk kmecanja zeca u raznim varijacijama.

                                                                                         PZ  (art.301)      

 

                                                                               


    PZ od egzoticnog drveta i segmen. Vabilica istog tipa kao i  PZ (art.301) samo napravljena od egzoticnog drveta ili segmenata egzoticnog drveta, akrila ..... 

                                                                                 PZ  (art.305)     

                                                      

 


       PO-MOD je modifikovana vabilica sa otvorenim piskom.Tonovi se kontrolisu dubinom unosenja “jezicka” u usta, moguce je praviti zvukove od vise skripe do glasnog kmecanja ranjene divljaci.Uz svaku vabilicu ide platnena vrecica i sinteticki kanap.

                                                                         PO-MOD (art.302)             PRODATO

                                                                               
    


   2 u 1 je vabilica  koja daje potpuna dva razlicita tona.

 Glasniji za vece daljine koji oponasa ranjenog zeca dobija se tako sto prstom zapusimo mali pisak sa strane i duvamo, tisi za bliza rastojanja koji oponasa ranjenog glodara dobijamo tako sto zatvorimo vecu rupu i vazduh prolazisamo kroz manji pisak koji se nalazi sa strane. Uz svaku vabilicu ide platnena vrecica i sinteticki kanap.

                                                                                    2 u 1  (art.303)    

                                                                              


   PREDATOR je model sa otvorenim piskom, vremenom usavrsena i proverena vabilica na terenu.Izradjena je od drveta i plastike a moguce je proizvesti vise razlicitih krestavih zvukova koji iritiraju i privlace predatore. Uz vabilicu ide sinteticki kanap i platnena vreca za transport.

                                                                                  PREDATOR   (art.304)

                                                                                   

                                                               PREDATOR EGZOTICNO DRVO  ( art.306)